Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wrvg/domains/rondevangoor.nl/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 470
Historie

Ronde van Goor

Guus Caarels Wieler Memorial

Get Adobe Flash player

Historie

De Ronde van Goor heeft een schitterende historie met een even zo prachtige erelijst! Vele verhalen kunnen over de voorbije rondes verteld worden. Renners van naam kwamen aan de start of maakten juist naam in of na de Ronde van Goor. Een aantal van hen staan hieronder dan ook uitgelicht. Daarnaast waren er vele opmerkelijke gebeurtenissen tijdens en rond de verreden criteriums. Ook daarvan is op deze pagina genoeg informatie te vinden.

De historie van de Ronde van Goor kent al weer 33 edities. De editie van 2009 zal echter te boek staan als de 19e Wielerronde van Goor. Voor de Stichting Wielerevenementen Goor was het namelijk een andere organisatie die de wielerronde organiseerde, Goor in de Bocht.

Renners

Vele bekende renners en rensters kwamen in het verleden naar Goor om de plaatselijke wielerronde te rijden. Ook een aantal Gorenaren wist mee te strijden om de prijzen of deed een duit in het zakje voor een mooie koers. Enkele renners hieronder uitgelicht:Guus Caarels

Guus Caarels

Een man met een groot wielerhart. Zo kon men Guus Caarels altijd wel omschrijven, want Guus was altijd in de buurt van het wielrennen te vinden. In 1949, als 14-jarige, begon hij zelf met fietsen.

Na zijn actieve carriére bleef Guus betrokken bij de sport die hem zo geliefd was. Hij was jarenlang de drijvende kracht achter de organisatie van de Ronde van Goor. Ook reed hij meer dan 15 jaar de Giant-jurybus door heel Nederland. Door zijn tomoloze inzet voor de wielersport was hij in het wielerwereldje dan ook een bekend man. Van profrenners tot liefhebbers kende bijna iedereen hem. In 2005 werd Guus onderscheiden door de KNWU. Hij ontving het Zilveren Wiel. Dat is een onderscheiding voor iemand die zich regionaal verdienstelijk voor de wielersport heeft weten te maken.

Foto: Wielerfoto.nl

Lees verder op de uitgebreide pagina over Guus...

 Gerrit Lentelink - 'IJzeren Gerrit'

De enige Goorse wielrenner die het ooit tot prof schopte was Gerrit Lentelink. IJzeren Gerrit, zoals zijn bijnaam luide, begon in 1947 te fietsen bij de nieuwelingen. Daar leerde hij het kunstje, waarna hij twee jaar later bij de amateurs mocht gaan rijden. Bij de amateurs kende hij zijn gloriejaren voornamelijk tussen 1956 en 1960. In 1961 stond er echter iets heel nieuws voor hem op het programma. In dat jaar werd hij, na een fantastische overwinning in een wedstrijd in Berlijn, gevraagd om voor een proffesionele wielerploeg te gaan rijden. Legano was de naam van de Italiaanse profploeg en de eerste koers die hij mocht rijden was de grote klassieker Milaan - San Remo.

Later reed Gerrit nog voor de Caltex ploeg en voor de Televizierploeg. Bij die laatste ploeg reed hij onder andere samen met Wim van Est. De Ronde van Goor won Gerrit eenmaal, namelijk in 1960. Volgens verhalen uit het verleden deed hij dat met meer dan drie ronden voorsprong op het peloton. Dat was iets dat hij in zijn loopbaan wel vaker voor elkaar kreeg doordat hij een onwijs sterke renner met een grote motor was.
Erik Cent

Erik Cent

Geboren en getogen in Goor, ging Erik Cent jarenlang de strijd aan met mede-Gorenaar Harrie Wolters. Hij reed in 1988 de Olympische Spelen als baanwielrenner op de 4 km individuele achtervolging en de 4 km ploegenachtervolging. Vier jaar later mocht hij op herhaling voor opnieuw de 4 km ploegenachtervolging.

Grote overwinningen wist Erik Cent ook te boeken. Zo schreef hij onder andere de klassieker Dwars door Genderingen in 1985 en 1986 op zijn naam. In 1988 was Cent vier dagen leider in de zwaar bezette Olympia's Tour. Hij had de leiderstrui te danken aan het winnen van de proloog van 8,6 km. In het eindklassement moest hij het uiteindelijk doen met een 12e plaats. Dat jaar werd hij ook Nederlands Kampioen baanwielrennen voor amateurs en mocht hij juichen in de derde etappe van de Ster van Brabant.

Erik Cent in gele truiCent wist in zijn wielercarriere maarliefst vier keer de Ronde van Goor te winnen. In 1986, 1987, 1993 en 1994 mocht hij plaatsnemen op het hoogste schavot van het erepodium. Dat is echter niet alles, want Cent wist ook nog tweemaal als derde te finishen. Dat deed hij in 1992 en 2003.

Anno 2008 is Erik Cent nog steeds in het bezit van een wedstrijdlicentie. In voornamelijk het oosten van het land, legt hij zijn tegenstanders bij de amateurs A, de amateurs B en de Veteranen nog regelmatig op de pijnbank. Tevens is Cent al jaren lid van de Stichting Wielerevenementen Goor.Harrie Wolters

Harrie Wolters

Ook Harrie Wolters is een Gorenaar in hart en nieren. Hij was één van de grootste talenten uit zijn generatie, maar waar mannen als Gert-Jan Theunisse en Erik Breukink wel verder kwamen wist Wolters net niet de stap naar de profs te maken.

Wolters stopte vroeg met fietsen. Op zijn 26e had hij er genoeg van en hing hij zijn fiets aan de haak. In de jaren die hij fietste behaalde hij echter veel overwinningen. Naar schatting circa 300! Daarnaast behaalde hij nog vele ereplaatsen, waarvan de mooiste waarschijnlijk op het WK Wielrennen voor amateurs in 1989. Bij de wegwedstrijd in Praag wist hij als 14e, en eerste Nederlander, te eindigen.

De Ronde van Goor wist Wolters drie keer te winnen. Twee maal als junior (in 1979 & 1980) en één keer als amateur (in 1983). Daarnaast mocht hij in 1986 ook nog eens als tweede plaatsnemen op het podium naast mede Gorenaar en concurrent Erik Cent.

Zijn overwinning als tweedejaars junior was wel een heel opmerkelijke. Hij was met een andere renner weggereden. Nadat ze gezamelijk een grote voorsprong hadden genomen kreeg zijn tegenstander echter een lekke band en en moest hij alleen verder. Hij wist naar het peloton toe te rijden en had daardoor de wedstrijd al gewonnen. Het zou voor anderen namelijk niet meer mogelijk zijn om zo ver in de wedstrijd het peloton ook te dubbelen. Wolters zelf nam echter geen genoegen met deze voorsprong en demarreerde nog een keer. Met nog een halve ronde voorsprong kwam hij uiteindelijk over de finish. Na afloop werd hem gevraagd waarom hij nog een keer was weg gereden. 'Ik vond het zo saai om in het peloton over de streep te komen', merkte hij droog op.Bart Boom

Bart Boom

Bart Boom, zoon van wereldkampioen op de baan Bert Boom, is een bekende naam geworden tussen de amateurs in wielrennend Nederland. Hij was in 2005 derde op het NK wielrennen voor eliterenners zonder contract en won twee keer de PWZ Zuidenveld Tour.

Het meest trots zal Boom waarschijnlijk zijn op de overwinning die hij boekte in de Ronde van Overijssel van 2000. Dat jaar wist hij met overmacht 'zijn' thuiswedstrijd te winnen, nadat hij twee jaar eerder zijn hele ploeg over zich heen kreeg toen hij nipt was verslagen door de Deen Tayeb Braikia. In 1998 piste hij namens de Giant-ploeg dus net naast de pot, maar in 2000 mocht hij alsnog juichen in dienst van het clubteam van AWV de Zwaluwen. 

Wat velen niet zullen weten is dat Boom in 2004 ook in Athene aan de start stond. Niet op de Olympische Spelen, maar op de Paralympische Spelen. Daar reed hij als stuurman de tandemrace met de visueel gehandicapte Jan Mulder. Die word, met zijn bijnaam Mister Tandem, gezien als een grootheid in de wielersport voor gehandicapten met onder andere drie Olympische titels, twee Wereldtitels en acht Europese titels. Samen wist ze in Athene naar een negende plaats in de wegrit en een vijfde plek in de tijdrit te rijden. Dat leverde hen uiteindelijk een zevende plaats in de totaaluitslag van de Paralympische wegwedstrijd op.Bart boom in actie

Aan de Ronde van Goor zal Boom goede en minder goede herinneringen hebben. Twee maal wist hij de Ronde te winnen (in 1998 en 2000), maar daarvoor en daartussen haalde hij het telkens net niet. Drie keer over moest Boom genoegen nemen met een tweede plek, twee keer met een derde plek en één keer werd hij tiende.

De laatste wedstrijd uit de imposante carrière van Boom was tevens de Ronde van Goor. In 2008 reed hij de Guus Caarels Wieler Memorial, waarbij hij symbolisch als 38e en laatste renner van het peloton over de streep kwam. Met een knipoog naar zijn vader Bert, bereikte Boom in Goor de finish van zijn wielerloopbaan.Leontien van Moorsel

Leontien van Moorsel

4 keer werd ze Olympisch Kampioen, 9 keer Wereldkampioen, 39 keer Nederlands Kampioen, 2 keer won ze de Tour de France voor vrouwen en als slagroom op de taart brak ze ook nog eens het werelduurrecord. Leontien van Moorsel won alles, waar de meesten alleen maar van kunnen dromen.

Ook in de Ronde van Goor wist Van Moorsel als eerste te finishen. Tweemaal zelfs, want zowel in 1988 en 1997 snelde 'Tinus' naar de overwinning in Goor. In 1997 bleef ze Arenda Grimberg voor. De Almelose Grimberg haalde een jaar later echter haar gram, door in Goor met de eerste plaats aan de haal te gaan. Van Moorsel zou dat jaar op een zesde plek stranden.

 

 


Andere toprenners die ooit aan de start stonden in Goor:

  • Mas Zandjans is ook een Gorenaar met een lange staat van dienst in het Nederlandse wielrennen. In 2001 werd hij nog Nederlands Kampioen langebaan in de categorie 60+.
  • Rudie Kemna won in 1997 de Ronde van Overijssel. In 2003 behaalde hij zijn grootste triomf, door Nederlands Kampioen op de weg te worden
  • Robert Gesink is tegenwoordig renner van het Rabobank Pro Tour Team. Hij reed in 2002 de nieuwelingenkoers.
  • Debby Mansveld, winnares van vier etappes in de Holland Ladies Tour en 2 keer NK's op de baan 500 meter.
  • Arenda Grimberg is afkomstig uit Almelo en was in 2002 Nederlands Kampioen op de weg.
  • Mirjam Melchers is de winnares van de Holland Ladies Tour van 2000 en 2004. Tevens was ze NK op de weg in 2000, NK Tijdrijden in 2004 en NK Cyclocross in 2004.
  • Petra de Bruin was Wereldkampioen wielrennen op de weg in 1979 (tevens sportvrouw van dat jaar) en was 3e in de Ronde van Goor in 1992.
  • Raimundas Rumsas was destijds opvallend in de Ronde van Goor, omdat hij uit Litouwen kwam. In 1994 werd Rumsas zesde, achter de Goorse winnaar Erik Cent. In 2002 werd Rumsas derde in de Tour de France, maar een dag later ontslagen door zijn team Lampre vanwege een grote dopingaffaire.

 

Voor de erelijst van de Ronde van Goor klikt u hier.

Copyright © 2017. All Rights Reserved.